Rak żywi się cukrem, a podpiera stresem, aby nie dopuścić go do siebie ważna jest dieta bogata w kwasy omega-3.
Badania wykazują, że coraz więcej młodych ludzi choruje na raka. Rak często atakuje tych, którzy nigdy nie palili i prowadzili zrównoważone życie. Od 1940 roku liczba chorych na raka wzrosła we wszystkich uprzywilejowanych krajach. Ta tendencja przybrała na sile w roku 1975 i jest szczególnie widoczna wśród ludzi młodych, w tym kobiet, które późno zaszły w ciążę, czyli po 30 roku życia. Nawet 80% przypadków zachorowań na nowotwory może wynikać z wpływu czynników zewnętrznych takich jak styl życia i odżywiania (nadmiar węglowodanów) oraz środowiska.
Obecnie wielu specjalistów z kręgów biologii i medycyny uważa, że liczne substancje toksyczne występujące w środowisku odgrywają pewną rolę w powstawaniu komórek rakowych w organizmie, a następnie w ich przekształcaniu się w guzy o charakterze złośliwym. Proces ten określa się mianem karcenogenezy. W niedawno opublikowanym raporcie eksperci z Amerykańskiego Narodowego Instytutu Raka podkreślają, że proces ten nie tylko zapoczątkowuje chorobę, lecz później trwa równolegle z nią.